Den 1 oktober till den 31 december 2017

29 januari, 2018
Haninge kvinnojour

Det andra projektåret lider mot sitt slut och sammanfattningsvis kan vi konstatera att arbetet med att göra Haninge kvinno- och tjejjour känd i kommunen, både vårt boende och de frågor vi arbetar med ger frukt. Ett konkret exempel på detta är att vi spontant får många intresseanmälningar till vår utbildning ”Mäns våld mot kvinnor och barn”. Väntelistorna fylls ständigt på av kvinnor som vill arbeta aktivt inom vår jour och/eller bidra med att sprida kunskap om det våld som män utövar. Höstens utbildning med tolv deltagare har avslutats och en ny grupp står i startgroparna till kursen som startar i mars 2018. Mycket glädjande!

Ytterligare ett konkret exempel är samarbetet vi har startat med Fredrika Bremergymnasiet kring vårt event den 8 mars 2018. Eldsjälen och läraren Evy Josefsson och jag konstaterade att eventet ”Fråga männen” alldeles utmärkt kan integreras i skolans jämställdhetsarbete.

För första gången någonsin kunde vi genomföra ett medlemsmöte för våra ca 70 medlemmar! Den 17 oktober föreläste författaren och debattören Maria Sveland om det hat som följer i spåren av att kvinnor driver feministiskt arbete. Märkligt kan en tycka eftersom den feministiska rörelsen är en fredlig rörelse som inte brukar andra verktyg (eller vapen) än att med kunskap verka för samma rättigheter (och skyldigheter) för män och kvinnor.

Tillsammans med Curves Haninge genomförde vi för första gången ett gemensamt event där syftet var att värva fler medlemmar. Kvinnojouren bjöd in föreläsaren Christina Richardsson. Lena Helgestedt och Anna Svensson från Curves bjöd in sina medlemmar till träningslokalen. Detta genererade en oförglömlig kväll! Oförglömlig av två skäl:
1. den starka och känslomässigt berörande berättelsen Christina delade med sig av och
2. att vi värvade 28 nya medlemmar till vår förening; ytterligare 28 ambassadörer som sprider vårt budskap!

Den 25 november 2017, FNs internationella dag mot mäns våld mot kvinnor, genomförde vi en ljusmanifestation i Haninge Centrum. 100 marschaller, tal, våldsberättelser och stämningsfull musik bjöds centrumbesökarna på. Eventet uppmärksammades av Centrumledningen i Haninge vilket genererade i en gåva om 10 000 kronor till barnen som bor och som har bott hos oss.

Den 2 december 2017 bjöd Haninge kvinnojour in till konsert i Västerhaninge kyrka för tredje året i rad. Operasångerskan Johanna E Martell och pianisten Tobias Livheim skänkte den fullsatta kyrkans publik en vacker och stämningsfull musikupplevelse. Publiken visade sin tacksamhet genom att skänka pengar till kvinnojouren.

Vi fortsätter att arbeta i projektet Nej till våld mot kvinnor och barn även under 2018. Om du är nyfiken på projektet och vill veta mer hör gärna av dig till mig, Kim Loeld.