Den 1 oktober till den 31 december 2018

24 januari, 2019
Haninge kvinnojour

Det tredje projektåret lider mot sitt slut och vi konstaterar att arbetet med att göra Haninge kvinnojour känt i kommunen ger frukt. Hur märker vi det? Vi får spontant många intresseanmälningar till vår studiecirkel ”Mäns våld mot kvinnor och barn”. Väntelistorna fylls på av kvinnor som vill arbeta ideellt eller skaffa sig mer kunskap om det våld som män utövar mot kvinnor i nära relation. Höstens utbildning med 12 deltagare har avslutats och en ny grupp står i startgroparna till kursen som startar i mars 2019.

Brottsofferjouren, manscentrum och kvinnojouren laddar upp för att föra fram våra krav gentemot nybildade kommunfullmäktige i Haninge. Vi vill ha säkrare finansiering och tydligare fokus på brottsoffer i kommunen.

Huskurage är antagen av Haninge Bostäder. Diskussioner förs hur Huskurage ska förankras i samtliga fastighets- och bostadsbestånd i kommunen.

Vårt tredje medlemsmöte genomfördes den 25 oktober i Haninge kulturhus. Föreläsaren Lea Larsson berättade om sin kamp om acceptans. Acceptans att få vara den kvinna hon i hela sitt liv har känt sig som. En oerhört viktig berättelse som alla borde höra!

Den 25 november, FNs internationella dag mot mäns våld mot kvinnor la vi fokus på att sprida budskapet om våldet i på Facebook och Instagram. Våra följare kunde läsa om hur våldet mot kvinnor både i Sverige och globalt pågår i oförminskad styrka. En debattartikel, skriven av 4 kvinnojourer i Södertörn infördes i webbtidningen Feministiskt Perspektiv.

Om du inte följer oss redan – gå in på våra sidor och klicka ”gilla”. Du behövs!

Den 1 december bjöd Haninge kvinnojour, Haninges stjärnsångerska Johanna Martell och den lysande pianisten Tobias Livheim in till konsert i Västerhaninge kyrka för fjärde året i rad. Publiken i den fullsatta kyrkan visade sin tacksamhet genom att skänka en slant till barnen som bodde på vårt skyddade boende under julhelgen.

Vi fortsätter att arbeta i projektet NEJ till VÅLD mot kvinnor och barn även under 2019. Om du är nyfiken på projektet och vill veta mer, hör gärna av dig till Kim Loeld.