Jamie Lannister är orsaken till att kvinnor dör

31 augusti, 2017
Haninge kvinnojour

Nyligen sändes det sista avsnittet för den här säsongen av tv-serien Game of Thrones (GoT). GoT har genom åren kritiserats för en förfärlig kvinnosyn, serien har använt våldtäkt som ett sätt att föra handlingen vidare ett antal gånger och den nakna kvinnokroppen var ett tag så vanlig i serien att man blev förvånad när en scen inte hade en naken kvinna som accessoar.

När feminister och andra kritiserar tv-serier eller andra medier för att visa på en misogyn världsbild brukar kritiker komma med argument som ”detta är faktiskt inte på riktigt”, ”kan ni inte slappna av lite?” och ”kan man inte bara få se på tv utan att behöva debattera våldtäkt?”. Det som dessa personer glömmer är att tv-serier inte är en skild verklighet från vår. Mediet har skapats av människor som lever i vår värld och det betyder också att det speglar vår värld.

Vi som samhälle måste sluta glorifiera våldtäkt i tv-serier, böcker och annat som vi konsumerar. Vi måste även sluta försköna problematiska relationer i populärkulturen med argument som ”det är kärlek som trotsar alla gränser”. De här problematiska relationerna finns överallt i kulturen, några exempel är Fifty Shades of Grey, Skönheten och odjuret, The Vampire Diaries, Twilight, Jane Eyre och tidigare nämnda GoT.

Relationerna följer oftast ett mönster som ser ut så här: en ung oskuldsfull kvinna träffar en rik och mystisk man som bär på ett mörkt förflutet. Under berättelsens gång lär flickan känna den man som ”finns under ytan” och det hela slutar med att mannen har förändrats tack vare kvinnans kärlek. Den här mallen för att skriva en romantisk historia kommer från boken Pamela, or Virtue Rewarded, i översättning Pamela, eller Dygdens belöning, av Samuel Richardson som publicerades 1740.

Många kvinnojourer i Sverige jobbar efter en modell som kallas normaliseringsprocessen. Det är en process som beskriver hur mannen i en våldsrelation bryter ned kvinnan. Processen kan sammanfattas i tre steg. Kontroll, isolering och växling mellan värme och våld.

Skönheten och odjuret är skolboksexemplet vad gäller normaliseringsprocessen. Odjuret kontrollerar allt Belle gör genom att isolera henne i ett slott helt ensam. Han växlar hela tiden mellan värme och våld mot henne och får henne att stanna eftersom att han är snäll ibland. I Twilight-böckerna är detta mer subtilt, men att Edward inte vill låta Bella besöka Jacob (hennes bästa vän) och sedan har sönder hennes bil så att hon inte kan åka dit passar definitivt in i kategorierna kontroll och isolering. Edward växlar också mellan värme och våld mot Bella under seriens gång. Våldet tar sig dock inte fysiska uttryck, utan vampyrismen används som en ursäkt till varför Edward ibland beter sig som ett svin mot Bella för att i nästa stund säga henne att hon är hans livs kärlek.

Att vi glorifierar problematiska relationer i filmer, böcker och på tv påverkar hur vi agerar mot varandra. De 13 kvinnor som dör till följd av mäns våld mot kvinnor bekräftar detta. Patriarkatet påverkar allt i samhället tv-serier, filmer och böcker är aldrig bara en påhittad historia. Tänk på det nästa gång du ser en våldtäkt på film.