#METOO – en revolution har startat

17 december, 2017
Haninge kvinnojour

Du känner till hashtaggen, den har tagit världen med storm. Allting började med att flera kvinnor inom filmbranschen i USA menade att den välkände filmproducenten Harvey Weinstien hade utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Detta fick i sin tur skådespelerskan Alyssa Milano att skriva på sin Twitter: ”Om alla kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier skrev ”Me too” i statusraden skulle folk förstå vidden av problemet.”

Detta var som att öppna en dammlucka. Många kvinnor började skriva #metoo på bland annat Twitter och Facebook. Detta hände även i Sverige. Kända män, främst inom medievärlden, blev anklagade för att ha begått sexuella övergrepp av olika grad. Det startade med att Cissi Wallin anklagade Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne för ett antal år sedan. Efter detta kom fler kvinnor ut och påstod att Virtanen också hade utsatt dem för diverse övergrepp. Virtanen har nu blivit petad från sin plats som ledarskribent på Aftonbladets ledarsida och har också en paus från sina andra åtaganden på tidningen. Andra män som har blivit sparkade efter anklagelser är bland andra Martin Timell och Lasse Kronér.

Det här handlar dock egentligen inte om de enskilda männen. Såklart är det jättebra att många potentiella brottsoffer har vågat komma ut och anmäla sina förövare. Kraften bakom #metoo är alla de kvinnor som har vågat visa något som vi kvinno- och tjejjourer har påpekat i åratal. Våldtäktsmän, kvinnomisshandlare och män som begår andra sexuella övergrepp kan vara vilka män som helst. Det finns ingen gemensam nämnare kring förövare förutom att den stora majoriteten är män.

#metoo har också visat att i stort sett alla kvinnor har blivit utsatta. Även om vi alla inte har blivit våldtagna så har män någon gång i vårt liv klivit över en gräns. Män har tagit sig rätten att ta på våra kroppar, eftersom de vet att vi lever i värld som är deras. Jag tänker på när du blev tafsad på rumpan när du var på konsert eller när du stod och väntade på att få beställa en öl vid en bar. Konsekvensen av detta är att fler kvinnor i framtiden kommer bli trodda. För nu kan man säga, kommer du ihåg #metoo när stora delar av världens kvinnor vittnade om hur många av oss som blivit utnyttjade? Tror du verkligen att jag ljuger om min upplevelse? Och det kära läsare är fan i mig inte dåligt. Det ingiver hopp!

 

Underlag

The New yorker https://www.newyorker.com/news/news-desk/from-aggressive-overtures-to-sexual-assault-harvey-weinsteins-accusers-tell-their-stories