Polisen hinner inte utreda våldtäkter

8 oktober, 2017
Haninge kvinnojour

SVT har gjort en granskning av Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siffror angående hur många handlagda våldtäktsfall som leder till åtal. Deras undersökning visar att det år 2014 endast var 20 procent faktiskt ledde till åtal. År 2015 sjönk siffran till 14 procent och förra året ledde endast 11 procent av anmälningarna till åtal.  

SVT beskriver också hur polisen blir tvungen att bortprioritera utredningar av sexuella övergrepp och våldtäkter på grund av de istället måste utreda mordförsök och mord. Vi förstår att dessa brott måste prioriteras före våldtäkter och sexuella övergrepp. Det som dock måste ifrågasättas är vad sektionschefen för utredningsenheten på Stockholmspolisen, Torgny Söderberg, säger till Aktuellt. Han menar att de som tidigare endast utredde exempelvis sexuella övergrepp nu också måste utreda mordförsök och mord. Utredningsarbetet av båda dessa grova brott läggs alltså på samma utredare.

Torgny Söderberg berättar också vidare för Aktuellt att detta beror på att polisen inte har nog med resurser. Hur kan det få vara så här i Sverige år 2017? Konsekvenserna av det här blir exempelvis att en anmälan angående en påstådd våldtäkt på en tolvårig flicka av en äldre man i Stenungssund blev liggande i sex veckor trots att polisen hade namnet på en potentiellt misstänkt. I en annan utredning om våldtäkt – där gärningsmannen syntes tydligt i en film som lades upp på Snapchat – hördes inte vittnet i målet, som hade sparat ned Snapchat-filmen till sin mobil, förrän efter två månader.

Det är inte direkt någon som tycker denna situation är bra. Dock är den inte förvånande för oss på Haninge kvinno- och tjejjour. Utöver att dessa brott inte blir utredda och sällan leder till åtal, blir också kvinnorna och tjejerna som berättar att de har blivit utsatta ofta inte trodda. Det behövs mer pengar till polisen så att de faktiskt kan utreda dessa brott, men det behövs också kompetensutveckling som kan leda till attitydförändringar.

Därför är vi på Haninge kvinno- och tjejjour glada över att regeringen i höstens budget satsar 700 miljoner på Polisen. Oppositionen är också överens med regeringen att satsningar behövs till Polisen, men de är oense om hur mycket pengar som behövs. Vi har ingen uppfattning om hur mycket pengar Polisen behöver, men det vi kan säga är det inte kan få vara så att en påstådd våldtäkt på en tolvåring inte utreds på sex veckor trots att polisen har ett namn på en potentiell misstänkt.

 

Underlag 

SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-hinner-inte-med-valdtakter-pa-grund-av-mord

SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-lagger-700-miljoner-pa-polisen