Aktuellt

Den 19 september – Bränd frihet

Kvinnorättsaktivisten Maria Rashidi och författaren Elisabet Omsén

Syran brände och sved. Huden löstes upp. Ansiktet flöt ut i remsor av vävnad… Syran var straffet för att hon ville lämna maken och leva ett liv i frihet. Var friheten värd det höga priset? Möt Maria Rashidi och lyssna till hennes gripande berättelse om sin kamp för frihet! Haninge kvinnojour i samarbete med Curves, Haninge.Välkommen att beröras av en oförglömlig och fortfarande aktuell livsberättelse!

Tid: Den 19 september kl 19.15-21.00.

Plats: Curves, Nynäsvägen 3A i Handen.

Anmäl dig till: haninge@curves-sverige.se senast den 13 september.

Föreläsningen är KOSTNADSFRI. Varmt välkommen!

Medlemsmöte den 24 oktober – Att komma igen

Medlemsmöte den 24 oktober – Att komma igen

Föreläsaren Annika Östberg

Annika Östberg satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, dömd för mord. Hennes föreläsningar handlar om att komma tillbaka. Om att finna hopp och en framtid trots ett mörkt förflutet.

Annika Östberg har suttit i amerikanskt fängelse i 28 år, dömd för mord. Hennes förra bok skildrade uppväxten i Sverige, flytten till USA och hur hon till slut blev dömd till mord efter att hennes dåvarande pojkvän skjutit ihjäl två personer, däribland en polis. Boken Ögonblick som förändrar livet berättar den historien.

”Och vad hände sedan? Ja, mycket har hänt under de fyra år som jag har varit hemma. Mitt liv har förändrats på ett sätt som jag aldrig ens kunnat drömma om. Plötsligt öppnades grindarna och hela världen var tillgänglig. Det var skrämmande, spännande och överväldigande. Vad gör man, nästan 60 år gammal, och ska börja om igen? Som så många andra gånger i mitt liv tog jag en dag i sänder – och jag skrev. Så småningom blev det en bok och boken ledde till en virvelvind av engagemang över hela Sverige.

Är du medlem och vill du lyssna till denna gripande berättelse? Anmäl dig (och ta gärna med en väninna) till kim.loeld@haningekvinnojour.se senast den 18 oktober.

Tid: Den 24 oktober kl 18.00-20.00

Plats: Meddelas senare.

Föreläsningen är KOSTNADSFRI. Varmt välkommen!

Mäns våld mot kvinnor är tortyr

Kvinnor, utsatta för våld från män blir utsatta för tortyr. Många kvinnor lever dagligen med en förödande rädsla för sin förövare; den man hon lever med. Han hotar, kränker, misshandlar, kontrollerar, förgriper sig – på kvinnan han lever med.

Vad gör dessa övergrepp med en människa? Det bryter ner hennes självkänsla, tar all energi, förlamar. Den människa hon en gång var utplånas, urholkas. Den dagen hon blir fri påbörjas det mödosamma arbetet med att återerövra självkänslan.

Vi behöver ha en helhetssyn på våld. Att en kvinna lever med en man, och av honom blir misshandlad och utsatt för kränkningar, påverkar hela hennes liv. Hennes relationer. Hennes arbetsförmåga. Hennes hälsa. Hennes barn. Och därmed påverkas hela vårt samhälle.

Läs debattartikeln i Feministiskt Perspektiv, undertecknad Södertörns kvinno- och tjejjourer!
Se paneldebatten 30 augusti 2018 i Haninges kommunhus

Haninge kvinnojour är synnerligen viktig för Haninge kommun! Våra inbjudna politiker uttryckte samstämmigt att kvinnojouren i Haninge ska ha både ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att bedriva det skyddade boendet. Mäns våld mot kvinnor är inte en partipolitisk fråga, det är en samhällsfråga som samtliga politiska partier bör ta ansvar för gemensamt! Viktigt är också att kvinnojouren, brottsofferjouren och manscentrum har en långsiktig finansiering för att säkerställa trygghet för kommunens invånare. Dessa uttalanden och mycket mer kan du ta del av genom att klicka nedan. Mycket nöje!

Bakom fasaden
En vacker, glänsande fasad med den tjusiga vita villan, de läckra möblerna och foton med de söta barnen kan dölja en grym verklighet med våld och kränkningar. En grym verklighet där mannen misshandlar, förnedrar och kontrollerar kvinnan han lever med. Hon upprätthåller en fasad av den lyckliga, perfekta relationen. Hon ser ingen väg ut ur sitt fängelse!
Kvinnojouren Ellinor i Linköping har tillsammans med Markus Reklambyrå tagit fram filmen Bakom fasaden.
Informationsbroschyrer på flera språk

Vi har tagit fram vår informationsbroschyr på engelska, polska, spanska, turkiska, persiska och arabiska. Kontakta oss gärna på haninge@roks.se om du önskar få en eller flera broschyrer kostnadsfritt.

TACK!

Vi vill tacka våra generösa gåvogivare som under år 2018 hjälpt oss!

Haninge Centrum
Bio Cosmopolite
Skansen
Torvalla simhall
ICA Maxi Haninge
Arbetskrets Västerhaninge församling
Rebeckalogen Maria Sofia
Aurorafonden
TR Leksaker
Axel Group/Feronia

De skänkta medlen har främst gjort det möjligt för jouren att erbjuda barnverksamhet.

Tack också till alla privatpersoner som har skänkt pengar, kläder, leksaker, möbler, husgeråd och annat, vilket har bidragit till stor glädje till våra kvinnor och barn.

Ett stort, varmt tack till Lena Helgstedt och Anna Svensson på Curves, Haninge som med stort engagemang och mycket kärlek har samarbetat med oss kring insamling av gåvor till våra boende kvinnor och barn, och ett gemensamt event en kväll i oktober, då vi kunde värva nya medlemmar till vår förening.

Tack till operasångerska Johanna E Martell och pianist Tobias Livheim som pro bono framförde en mycket uppskattad julkonsert i december, vilket genererade en stor julslant till de kvinnor och barn som bodde hos oss över julen.