Våldspappor bör inte få vara föräldrar

24 februari, 2017
Haninge kvinnojour

Våldspappor bör inte få vara föräldrarMän som slår kvinnor är inte bra föräldrar. Det här är en fråga som kvinnojoursrörelsen drivit sedan starten. Och även om vi kommit långt i samhället, många har börjat inse sitt ansvar i att hjälpa kvinnor som blir utsatta för våld, finns det fortfarande enorma problem som kvarstår. Barns rätt att ses som brottsoffer är ett sådant område. Förra veckan kom vårt riksförbund, Roks, ut med rapporten Våld och vårdnad som visar att män som slår kvinnor blir blir tagna i försvar i vårdnadstvister.

– Domstolarna ska bedöma vad som är barnens bästa. Men oftast utgår man från en standardlösning om att gemensam vårdnad är det bästa trots att det bästa för barnet kanske är att slippa ha kontakt med en våldsam pappa, säger Eva Diesen jurist och forskare till Dagens ETC som skrivit rapporten.

I Våld och vårdnad granskas 100 vårdnadstvister, 34 av dessa ledde till en dom. I en majoritet av dessa mål förändrar inte förekomsten av våld utgången. Det vanligaste är att tingsrätten beslutar om att föräldrarna ska ha fortsatt delad vårdnad om barnet, precis som de hade innan tvisten, trots att mannen slagit kvinnan.

Man anser alltså att en vuxen våldsutövares rättigheter är viktigare än barnets välmående. Och Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder? Vilket skämt.

Rapporten visar också att tingsrätterna går efter förlegade myter vad det gäller kvinnors motiv till att gå in i vårdnadstvister. Man tror att kvinnor gör vad som helst för att få ensam vårdnad om sina barn, det vill säga man utgår ifrån att de ljuger eller överdriver om våldet som har förekommit för att de ska ha bättre chans att få ensam vårdnad.

Vi på Haninge kvinno- och tjejjour tror alltid på den kvinna som säger att hon blivit utsatt för våld. Kvinnor ljuger inte om våld för att få rätt till vårdnaden om sitt barn. Man säger sanningen i förhoppning om att tingsrätten ska förstå att det inte är bra för barnet att vara med en våldsutövare. Förhoppningsvis kan denna rapport visa att det krävs en förändring i domstolarnas arbetssätt.

Haninge kvinno- och tjejjour kräver tillsammans med Roks:

  • Att samtliga domstolar måste genomgå kvalificerad utbildning om mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.
  • Att barnets rätt att skyddas mot våld från en vårdnadshavare alltid måste gå före vårdnadshavarens rätt till barnet. Barn ska slippa påtvingat umgänge med en våldsam förälder. Detta är att värna barnets bästa.
  • Att Sverige följer Norges goda exempel om barnkonventionen som blivit lag. Där måste barnets vilja i vårdnadsprocesser redovisas från sju års ålder och när domen är klar, måste domare och barnpsykolog förklara den för barnet efteråt.

Vidare läsning:
https://www.svd.se/roks-barn-ska-slippa-traffa-en-valdsam-foralder/om/debatt
http://www.etc.se/inrikes/man-far-behalla-vardnaden-trots-vald