Om inte du, vem då?

30 juli, 2017
Haninge kvinnojour

Vi som kvinno- och tjejjour pratar ofta om samhällets ansvar angående mäns våld
mot kvinnor. Men hur är det egentligen med individens ansvar?

Vilket ansvar har vi som medmänniskor att agera om vi exempelvis hör grannmannen slå grannfrun? Vi skulle vilja påstå att alla som ser mäns våld mot kvinnor har ett ansvar att agera. Men det är inte så lätt. Vi har alla varit där. Vi ignorerar tiggaren utanför Ica och tänker att nästa gång, då ska jag ge pengar.

Linnéa Claeson som har Instagramkontot Assholesonline pratade i sitt sommarprogram i P1 om vikten av civilkurage. Hon berättade om en gång när en person hade fallit ned på ett tunnelbanespår i Stockholm och hur ingen förutom hon gjorde något. Hon beskriver det som att hon inte tänkte utan bara hoppade ned på spåret och först då insåg att det kunde komma ett tåg och köra över både henne och den andra personen. När hon väl var nere på spåret hjälpte Linnéas vänner henne och den andra personen att komma bort från spåret innan tåget kom så allt slutade lyckligt.

Linnéa använder denna incident för att visa på hur viktigt det är att inte vara en tyst åskådare utan faktiskt göra något varje gång och inte vänta till nästa gång. Men hon erkänner också att det är många gånger som hon inte har gjort något utan också bara tittat på. Det är inte konstigt att inte alltid agera eftersom det ligger i människans natur, man vill skydda sig själv från det som verkar farligt. Civilkurage handlar om att ignorera den impulsen och göra något trots att man är rädd, det är verkligt mod.

Om vi då sätter in civilkurage i exemplet mäns våld mot kvinnor. Man behöver faktiskt inte gå emellan och försöka stoppa när någon blir misshandlad eller liknande. Det räcker om du vågar säga sluta eller ringer polisen. Att endast knacka på din grannes dörr och visa att du hör och vet vad som pågår inne i deras hem kan rädda liv. Det finns redan en utarbetad metod på detta område, Huskurage. Detta är en ideell förening som arbetar utifrån principen om att grannar ska visa omsorg om någon far illa. Föreningen är startad av Nina Rung och Peter Svensson som åker land och rike runt och föreläser om Huskurages policy som kan införas i bostads- och hyresrättsföreningar och i kommuner. Det är en enkel trestegsmetod för vad du ska göra om du hör konstiga ljud från din grannes lägenhet eller hus.

1: Knacka på hos grannen 2: Vid behov – hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet
3: Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla. Svårare än så här behöver det inte vara. Du behöver bara knacka på och ringa polisen –  det kan rädda liv. Det finns fall där kvinnor som varit utsatta för våld i nära relationer menar att deras liv har blivit räddade av att en granne knackade på dörren och därmed avbröt misshandeln eller mordförsöket.

Vi kan också glatt meddela att Huskurage tidigare i år antogs av Haninge kommun. Detta betyder att kommunen jobbar mot bostadsbolagen för att de ska införa policyn och i dagsläget har Haninge bostäder och Wallenstam infört den. Vi hoppas att fler bostadsbolag snart gör detsamma.

Minns dessa tre steg för att nästa gång våga göra något!

1: Knacka på hos grannen.

2: Vid behov – hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

3: Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

 

Källor:

Linnéa Claesons sommarprat

Huskurages hemsida